Proven Therapies

De Therapeutische Relatie

cropped-steenmannetjes-header.png

4-daagse cursus over tot stand brengen, verdiepen, vasthouden en verbeteren.

De Therapeutische Relatie

Meer dan de helft van onze cliënten met een depressieve stoornis, valt weer terug. De helft van onze cliënten met een persoonlijkheidsstoornis knapt niet op. We weten niet precies hoe dit komt en we weten evenmin wat werkt voor wie en waarom. De kwaliteit van de Therapeutische Relatie is de enige procesfactor in psychotherapie met een voorspellend effect op symptoomafname tijdens een behandeling. Daarom moeten we hier beginnen om onze behandelingen te verbeteren. De kwaliteit van de Therapeutische Relatie verschilt tussen therapeuten, maar binnen de caseload van één therapeut is de variatie gering. Hoe maken we het beter? Valt het opbouwen en vasthouden van een therapeutische relatie te leren? Jazeker!

Waarom?

✓ Cliënten voelen zich begrepen
✓ De therapietrouw neemt toe
✓ Bevordert het herstel van breuken in het contact
✓ Bevordert de effectiviteit van behandelingen
✓ Meer werkplezier en vitaliteit bij de professionals
✓ Minder productieverlies

Proven Therapie

De therapeutische relatie is voorspellend voor een goed behandelresultaat (Hendriksen, 2014). Met name nonverbale affect attunement speelt hierin een belangrijke rol (Havas et al., 2015).

Cursus

De verdiepingscursus omvat vier bijeenkomsten aangaande de kwaliteit van de therapeutische relatie die u kunt aangaan met uw patiënt:

  • een therapeutische relatie tot stand brengen;
  • de therapeutische relatie verdiepen;
  • de therapeutische relatie vasthouden;
  • de therapeutische relatie verbeteren.

Iedere bijeenkomst omvat een theoretisch of technisch onderwijsblok. De nadruk ligt in deze cursus op het oefenen van de praktijk door middel van rollenspellen en casusbesprekingen aan de hand van lopende therapieën van de cursisten door middel van video- en audio fragmenten.

Doel

In deze vierdaagse cursus leert u hoe u een stevige Therapeutische Relatie tot stand brengt bij uiteenlopende cliëntengroepen, hoe u deze na het eerste contact kunt verdiepen en kunt vasthouden gedurende de behandeling, juist als het moeilijk wordt en er veel van u gevraagd wordt in de relatie. Vooral het werken met cliënten met persoonlijkheidspathologie vraagt veel van de therapeut en u leert in de cursus dit te hanteren, de cliënt te valideren en gezamenlijk te werken aan het overeengekomen therapeutische doel. U leert uw patiënten te spiegelen en te markeren, adequaat te steunen, optimaal maar niet rigide te structureren en flexibel vast te houden aan het model. U leert bovendien kritisch te kijken naar uw eigen manier van contact maken met uw patiënten en wat u daarin kunt verbeteren. 

Voor wie?

Basispsychologen, eerstelijnspsychologen, GZ- psychologen, Klinisch Psychologen, Psychiaters, Psychotherapeuten en alle beroepskrachten die hiertoe in opleiding zijn.

Literatuur

Havas et al (2015). Attuning to the unspoken: The relationship between therapist nonverbal attunement and attachment in adult psychotherapy. Psychoanalytic Psychology, Vol (32) 2, 235-254.

Hendriksen, M. (2014). Pieces of a clinical puzzle: analyzing the alliance in psychodynamic psychotherapy for depression. Therapeutic technique, alliance, personality and therapist characteristics. Academisch Proefschrift.

Studiebelasting

De studiebelasting is beperkt tot het bijwonen van de cursus.

Kosten

€ 1.095 (inclusief studiemateriaal, proefschrift en lunch).

Cursusdata

Cursusdata worden in overleg gekozen.

Locatie

Midden Nederland

In company

Wij kunnen deze training voor uw organisatie op maat aanbieden, waardoor de training ook open staat voor andere professionals. Wij geven de training desgewenst op uw locatie tegen gereduceerd tarief.

> Inschrijven

> Informatie aanvragen