Proven Therapies

Zeven effectieve behandelingen voor persoonlijkheidsproblemen

cropped-steenmannetjes-header.png

3-daagse cursus

De 7 effectieve behandelingen voor persoonlijkheidsproblematiek

Wij psychologen en psychiaters leerden in onze BIG-opleidingen over uiteenlopende behandelvormen en methodieken. Toch missen wij op de werkvloer soms het zicht op de samenhang en wanneer welke methode toe te passen. Door een bevlogen docent of persoonlijke overtuiging werken we volgens een bepaalde stroming, maar we zouden het lastig vinden om die keuze te onderbouwen en af te zetten tegen andere stromingen.

Conclusie: we weten niet zeker of we onze patiënten de best bewezen methode bieden.

Waarom?

✓ Cliënten en behandelaren weten waar zij aan toe zijn
✓ Behandelaren beschikken over meer kennis en vaardigheden van de best bewezen effectieve behandelingen
✓ Behandelaren zijn bekend met de geïntegreerde richtlijn behandeling voor persoonlijkheidsstoornissen (GRB)
✓ Behandelaren weten wanneer zij welke therapie willen inzetten
✓ Meer werkplezier voor behandelaren
✓ Kosteneffectief in de portfolio van de praktijk en de instelling

Bewezen effectief 

Continuïteit, Coherentie en Consistentie voorspellen een goede behandeluitkomst bij patiënten met persoonlijkheidsproblematiek. Hiervoor is kennis nodig van toonaangevende bewezen therapieën en hun positie in het steun- en inzichtgevende behandelspectrum: Affect Fobie Therapie (AFT), Dialectische Gedragstherapie (DGT), Inzichtgevende en steungevende psychodynamische psychotherapie (LPP), Mentalisation Based Therapie (MBT), Schema Therapie (SFT)en Transference Focussed Therapie (TFP).

Cursus

De cursus bestaat uit 3 dagen waarin de 7 behandelvormen behandeld worden aan de hand van onderwijs over de theorie, methodiek en techniek van de behandelvormen op zichzelf en in hun onderlinge verhouding. Filmmateriaal wordt ondersteunend gebruikt.

Doel

U bent bekend met de overeenkomsten, verschillen en overlap tussen de zeven effectieve behandelingen voor persoonlijkheidsproblematiek. U kunt beter koers bepalen en vasthouden in uw behandelingen. U kunt een onderbouwde keuze maken uit deze zeven behandelvormen op basis van een psychodynamische hypothese na de intake of na het eerste gesprek.

Docent

Dr. Mariëlle Hendriksen, GZ-psycholoog en psychoanalytisch (groeps) psychotherapeut.

Voor wie?

Basispsychologen, eerstelijnspsychologen, GZ- psychologen, Klinisch psychologen, Psychiaters, Psychotherapeuten en allen daartoe in opleiding.

Literatuur

Linehan, M.M. (2002) Dialectische Gedragstherapie bij Borderline Persoonlijkheidsstoornis. Therorie en behandeling. Swets & Zeitlinger, Lisse.

Young, J.E. et al. (2003). Schema Therapy. A practitioner’s guide. The Guilford Press., New York/London.

De Wolf, M.H.M. (2011). Psychoanalytische behandelingen. Onderbouwing, uitleg & toepassing van diverse behandelvormen. Coutinho, Bussum.

Accreditatie

Aangevraagd bij de FGzPT en de NVvP.

Studiebelasting

De studiebelasting is beperkt tot het bijwonen van de cursus.

Kosten

€ 995 (inclusief studiemateriaal, proefschrift en lunch).

Cursusdata

Cursusdata worden in overleg gekozen.

Locatie

Midden Nederland.

In company

Wij kunnen deze training voor uw organisatie op maat aanbieden, waardoor de training ook open staat voor andere professionals. Wij geven de training desgewenst op uw locatie tegen gereduceerd tarief.

> Inschrijven

> Informatie aanvragen